Leksikon » Kondom

 

Synonym: Præservativ, gummi
Slang: Knaldhætte, nathue, pikhylster

 

Kondomer findes efterhånden i rigtig mange udgaver: frugtsmag, en farve til enhver lejlighed, tykke, tynde, store, små, rillede, prikkede, med creme eller med reservoir (opsamler sæden) og så videre. Det rulles på pikken inden den kommer ind i kussen, og er iøvrigt det eneste produkt, der kan anvendes af mænd. Det skal på med det samme, da der tit kommer lidt præsperm i starten. Præsperm indeholder sædceller ligesom selve sæden. Skal I bolle mens pigen har menstruation, er det godt med lidt ekstra glidecreme, da menstruationsblodet kan udtørre gummiet, og dermed øge risikoen for, at det går i stykker. Oliebaseret creme, som fx vaseline og bodylotion, opløser gummiet, og må ikke bruges som smøremiddel. Hvis du er kommet til at vende det forkert, skal du tage et nyt, da der kan være kommet præsperm på ydersiden af det første. Man skal sørge for ikke at lave hul i det med skarpe negle, smykker eller lignende. Hold på reservoiret, når det sættes på, så der ikke kommer luft mellem pikken og kondomet. Og så skal drengen/manden holde om det, mens han trækker sig ud, så kondomet kommer med ud, og der ikke løber sæd ud. Det er en god idé, at øve sig i at onanere med kondom på, før man bruger det "rigtigt" første gang. Nogle synes det er besværligt at sætte på, men med erfaringen bliver det nemmere. Hvis pigen sætter det på, virker det for mange fyre som noget ophidsende istedet for noget kejtet. Hvis I er konsekvente, er sikkerheden mod graviditet ca. 97 procent. Kondom kan være en fordel for dem, som får udløsning hurtigt, da kondomet nedsætter følsomheden en smule. Det er der selvfølgelig også nogle fyre, der finder irriterende, men så kan I prøve jer frem med forskellige mærker. Kondomer beskytter dig mod seksuelt overførbare sygdomme, såsom klamydia, hiv, leverbetændelse og til en vis grad kønsvorter og herpes. Nogle kvinder foretrækker kondomet, da det ikke indebærer, at de skal indtage hormoner. I har begge ansvaret for at beskytte jer selv og hinanden, når I boller. Det er ikke ”pigens ansvar, for hun kan jo blive gravid”, eller drengens ”for han har pikken, som kondomet skal på”. Hellere have et med hver, end at stå og mangle. Priser (2003): fra fem-ti kr. stykket, afhængig af mærket. Mange steder fås også latex-fri kondomer. De koster ca. det dobbelte. Hos sundhedsplejersken kan du få gratis kondomer. Hvis du ringer til kommunen, kan de oplyse yderligere steder, hvor kondomerne kan hentes gratis.

 

Ofte stillede spørgsmål
Pige, 16 år: Hvor stor er risikoen for, at der går hul på et kondom, og hvordan sætter man det på?

Svar: En undersøgelse har vist, at risiko for brist på kondom er mindre end 1%, hvis kondomet bruges korrekt. Det er vigtigt, at kondomet passer i størrelsen. Kondomet skal kunne rulles ned til roden af penis samt sidde tæt om penis uden at stramme ubehageligt. Derudover er det vigtigt at sætte kondomet korrekt på. Åbn pakken forsigtigt - brug ikke tænderne eller en saks for at åbne pakken. Bemærk forskellen på inderside og yderside af kondomet, så det ruller den rigtige vej. Træk forhuden helt tilbage. Fugt evt. penishovedet med spyt eller glidecreme. Klem luften ud af "tutten", hvis det er et kondom med reservoir. Rul kondomet ned over penishovedet med fingerfladerne. Brug den ene hånd, mens den anden holder forhuden tilbage. Kondomet skal slutte tæt om penishovedet. Rul derefter kondomet helt ned til roden af penis. Går noget galt, skal kondomet kasseres og udskiftes med et nyt. Ved analsex eller tørhed i kussen anbefales at bruge vandbaseret glidecreme, enten smøres glidecremen uden på kondomet eller ved kusseindgangen/endetarmsåbningen. Så mindskes gnidningsmodstanden og derved også risikoen for brist på kondomet. Det er en god idé at afprøve kondomer inden du har sex for første gang, fx i forbindelse med onani. Prøv hvordan det er at sætte på. Mærk hvordan det føles at få udløsning med kondom. Prøv at belaste kondomet, så det brister. Så ved du, hvordan det føles, hvis det skulle ske i forbindelse med sex. Det er også godt for selvtilliden, at du har prøvet det nogle gange, inden det virkelig gælder.

 

Vidste du...
at 69% af alle unge bruger kondom ved deres seksuelle debut? Og at det er nemmere at huske præventionen, hvis man ikke er påvirket af alkohol eller stoffer?

Close