Forvandling: Fra barn til voksen

Drenge bliver mænd og piger bliver kvinder

Når man går fra at være barn til voksen, sker der en masse forandringer i kroppen og hovedet. Det er ikke altid, forandringerne sker i samme takt. Måske ser du voksen ud, er fuldt udviklet fysisk, men føler dig stadig mest som et barn indeni. Eller også er det måske den fysiske udvikling, der går langsommere end den følelsesmæssige.

Forvandligen sker ikke fra dag til dag

De synlige og usynlige forandringer gør, at du ser på din omverden med nye øjne, og at den ser på dig med andre øjne. Dine forældre forventer måske, at du er ansvarlig, og stiller krav til dig som voksent menneske eller måske behandler de dig som et barn. Og du er jo begge dele – både barn og voksen. Du kan ikke fra den ene dag til den anden tage ansvar for alt i dit liv, men på den anden side heller ikke bare lade mor og far tage beslutningerne og sidde passivt med på bagsædet. Nogle gange har du måske brug for at blive ladt i fred og selv bestemme farten, andre gange har du måske brug for, at dine forældre eller andre voksne deltager og hjælper med at tage beslutninger og holde styr på tingene.

Og det er helt i orden at være et barn, der har behov for tryghed og støtte fra familien, selvom man er et ungt menneske på vej til at blive voksen.

Det er også nyt for dine forældre at have et barn, der er ved at blive voksen. De skal lige lære det.

Venskaber og kærester

Det at blive voksen medfører, at man også begynder at tænke på sex og at have sex. Piger og drenge bliver til kvinder og mænd, og begge køn begynder at udforske kroppen og lysten. Dine venskaber fra barndommen går måske i stykker, fordi I udvikler jer i forskellig hastighed, og du stifter nye venskaber. Venskaber kan være en tryg base, hvor du kan være dig selv, men de kan også være en kampplads, hvor der konkurreres om popularitet, kærester og udseende.

Det er fælles for dig og dine venner, at I er ved at danne jeres egen identitet, og i det arbejde skal I finde ud af, hvor jeres grænser går i forhold til hinanden. Et venindeforhold kan derfor gå i stykker i ungdomsårene, fordi den ene måske får en kæreste, og venskabet ikke kan bære den tredje part.

Hetero, homo eller bi?

Din seksualitet er ved at udvikle sig, og du forelsker dig måske både i drenge og piger. Det er meget almindeligt, at have følelser både for personer af sit eget og det modsatte køn. Puberteten er en stormflod af hormoner og følelser, som på et tidspunkt stilner af og finder et stabilt leje.